Thuis bij... Wilbert Brouwers

Gepubliceerd op: 30 april 2024 14:04

 

 

 Wilbert Brouwers


De jeugdjaren
Wilbert, geboren en getogen in Roosendaal, zag het levenslicht op 20 december 1963, in de Vrouwemadestraat, beter bekend bij de Roosendalers als "De Vermaoij. Als jongste telg in een gezin van vier, deelde hij zijn jeugd met één broer en twee zussen. Hij heeft een onbezorgde jeugd gehad.
De eerste stappen in zijn onderwijs werden gezet op de basisschool St.-Marie, gelegen aan de Laan van Luxemburg. Vervolgens bracht hij zijn middelbare schooljaren door op St. Joan Berchmans in de Vincentiusstraat, en later op Johannes MEAO in de Westrand. Na zijn schooltijd wachtte de dienstplicht in Middelburg, waar hij op de administratieve afdeling werd ingezet. Maar dit voelde allerminst als een straf; integendeel, het waren mooie tijden.
Samen met Miranda deelt Wilbert al 30 jaar van zijn leven in hun geliefde wijk de "Burgerhout". Hun huis wordt bewoond door twee trouwe hondjes, Daantje en Daisy en nog eens twee parkieten.

Carrière in gemeenteland
Begin1986 solliciteerde hij al eens bij de afdeling facilitaire zaken van de gemeente Roosendaal.
Helaas moest hij nog twee maanden dienstplicht vervullen, wat destijds de reden was voor zijn afwijzing. Na zijn diensttijd werd hij echter benaderd door een uitzendbureau en kon hij alsnog aan de slag bij de gemeente, zij het op de afdeling stadsontwikkeling voor een periode van zes maanden. Zijn leidinggevende wist in het begin eigenlijk niet wat hij met hem aan moest maar wilde hem ook niet kwijt omdat hij toch wel wat in hem zag, Hoewel de precieze functie nog niet vaststond kreeg hij een vaste aanstelling als administratief medewerker, waarbij hij ook nog werd ingezet voor de functie van kassier, waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor het innen van huur van de staangelden bij de bewoners van woonwagens, een situatie die nu moeilijk voor te stellen is. Opmerkelijk genoeg kwam hij deze mensen ook regelmatig tegen in het uitgaansleven.

Na zijn tijd als financieel medewerker bij Financiële & Grondzaken maakte hij de overstap naar de afdeling Contractering - Vastgoed & Sportaccomodaties, waar hij fungeerde als een schakel tussen verschillende afdelingen, waaronder beleid, administratie en financiën. Daarnaast was hij enkele jaren actief bij de sector Amusement, die jaarlijks voor vermaak zorgde voor de ambtenaren door evenementen te organiseren, zoals bijeenkomsten in de schouwburg met sketches, liedjes en muziek waarbij het College en collega's op humoristische wijze op de hak werd genomen.
Rond 2010/2011 werd Roosendaal, geconfronteerd met bezuinigingen. Doordat voor miljoenen aan budgetten uit de begroting geschrapt werden en projecten stilgelegd of verschoven werden vond hij de dagelijkse uitdaging van het werk minder. Dit motiveerde hem om te solliciteren bij een andere gemeente, Bergen op Zoom, waar ze op zoek waren naar een financieel adviseur. Hij heeft bijna 25 jaar bij de gemeente Roosendaal gewerkt, om precies te zijn 24 jaar en 8 maanden. Wilbert geniet van zijn werk en staat altijd klaar, zelfs 's avonds, als er iets is. Dit enthousiasme is echter ook zijn valkuil.

Toewijding aan vrijwilligerswerk
Wilbert heeft bijna zijn hele leven gewijd aan vrijwilligerswerk. Dankzij zijn uitgebreide netwerk weten mensen altijd een beroep op hem te doen voor allerlei klusjes. Dit werk biedt hem een inkijkje in verschillende aspecten van de samenleving. Hier is een overzicht van zijn vrijwillige inzet:

1983-1985: Ledenadministratie bij de badmintonvereniging Blauw/Wit
1985-1997: Penningmeester bij de carnavalsvereniging De Keilbaute.
1990-1996: Actief bij R.A.C.(Rijks Ambtenaren Carnaval)
1996-2014: Organisatie van de Nationale Jeugdronde waarvan de laatste 7 jaar als voorzitter
2016 – 2022: Penningmeester Sportgala Roosendaal
2015 – heden: Bestuur Buurthuis Keijenburg.

Daarnaast heeft hij zich 7 jaar ingezet als Zwarte Piet, 5 jaar als penningmeester bij biljartvereniging De Raatskelder, 2 jaar bij Kindervakantiewerk Wouwse Plantage en 2 jaar als jeugdcoördinator bij voetbalvereniging Alliance C/D-jeugd
Momenteel is hij 2 jaar voorzitter van het bestuur van buurthuis Keijenburg. Het wijkhuis floreert dankzij het toegewijde team dat erachter staat, maar het vinden van voldoende vrijwilligers blijft een uitdaging.
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de jeugdronde hebben alle deelnemers en vrijwilligers van de Jeugdronde (totaal ca 600 pers.) een bezoek gebracht aan de Efteling, deels gesponsord. Sponsoring speelt een cruciale rol in het organiseren van evenementen, daarvoor benaderde Wilbert zijn sponsors dan ook graag persoonlijk voor een bijdrage.
In 2013 ontving Wilbert een Koninklijke Onderscheiding als erkenning voor al zijn vrijwillige inspanningen.

Politiek traject
Sinds 2014 zit Wilbert in de raad, gedreven door zijn langdurige interesse in politiek. Zelfs als tiener volgde hij nauwlettend politieke ontwikkelingen en nationale debatten, en hij begrijpt de uitdagingen van het nakomen van beloften. Daarom vermijdt Wilbert het maken van beloftes en benadrukt hij altijd zijn bereidheid om te kijken wat haalbaar is.
In de jaren '80 benaderde Piet Rampaart Wilbert al eens om zich aan te sluiten bij de toenmalige partij Lijst Rampaart (nu bekend als de Roosendaalse Lijst), maar Wilbert sloeg dit aanbod destijds af. Later, tijdens zijn tijd bij de Jeugdronde, werd hij benaderd door politici die recentelijk waren afgesplitst van de VVD. Ze vroegen hem om uitleg over de jaarrekening en begroting, en na een half jaar vroegen ze hem om op hun lijst te staan. Wilbert stemde hiermee in, op voorwaarde dat hij een verkiesbare positie kreeg. Hij belandde op de 5e plaats van de VLP-lijst, wat in 2014 resulteerde in 5 zetels voor de partij.
Een opmerkelijke gebeurtenis die hij zich nog goed herinnert, is het voltallige vertrek van de oppositie in 2015 tijdens de behandeling van de Kadernota.

Vrijetijdsbestedingen
In zijn vrije tijd, die dan nog over is, kijkt Wilbert graag naar sport, zowel op tv als live bij evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race. Hij geniet van vakanties, bij voorkeur in boetiekhotels in Nederland of net over de grens, vanwege eigenzinnige en persoonlijke sfeer. Aan het begin van zijn vakantie doet hij graag helemaal niets, terwijl zijn hondjes verblijven in een hondenhotel.

Collage Wilbert Brouwers