Thuis bij... Jac Wezenbeek

Gepubliceerd op: 02 april 2024 14:04

Jac Wezenbeek

Jac de man van gastvrij ondernemen.

Jac Wezenbeek, een naam die synoniem staat voor gastvrijheid, verwelkomt ons vandaag in zijn leven vol ondernemerschap en toewijding aan zijn gemeente. Met zijn motto dat luidt: "Gastvrijheid maakt een klein huis groot," heeft Jac decennialang een stempel gedrukt op de horeca en politiek in de regio.

Jac en zijn leven in de horeca
Jac is geboren en getogen in Kruisland, een dorpje in de gemeente Steenbergen. Zijn ouders waren al vroeg actief in de horeca, waar ze een eigen zaak genaamd café Wezenbeek runden, nu bekend als de Commerce. Deze erfelijke connectie met het ondernemerschap vormde de basis voor zijn toekomstige carrière.
Na zijn middelbare schooltijd begon Jac zijn horecavak te leren in de chique nachtzaak genaamd de Cleyne Cat in Roosendaal. Als 18-jarige verwelkomde hij gasten en begeleidde hen naar hun plaats, waarbij hij in contact kwam met vooraanstaande mensen uit Roosendaal. Dit vormde een waardevolle leerschool voor hem gedurende een half jaar.
Op 18 jarige leeftijd trad Jac toe tot het gerenommeerde bar bodega zalencomplex 't Wit Roosken, waar hij maar liefst 12,5 jaar werkzaam was. Zijn toewijding en bekwaamheid leidden tot zijn benoeming tot mede-directeur van de N.V., waardoor hij essentieel werd voor het bedrijf en de dienstplicht kon ontlopen. Hoewel zijn broer ook in de horeca zat, vervulde hij wel zijn dienstplicht als hofmeester op een bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine.
Na zijn vertrek bij 't Wit Roosken, kon Jac twee jaar lang niet in Roosendaal werken vanwege een concurrentiebeding. In 1979 nam hij echter de zaak van zijn vader in Kruisland over. Dat ging geruisloos omdat Jac het pand al in 1974 van Freddy Heineken had gekocht.
Hij had zich aangemeld om schouwburg de Kring te pachten, maar werd afgewezen omdat hij niet getrouwd was maar samenwoonde, wat destijds niet werd geaccepteerd door het toen nog katholieke bestuur van de Stichting Schouwburg de Kring. "Ik zal trouwen wanneer trouwen een sterk werkwoord wordt," zei hij altijd. Hij verwierf een pand in Roosendaal, Bloemenmarkt 8, transformeerde het tot Café Ergens Anders, en verhuurde het café in Kruisland aan zijn nicht. In 1983 kreeg hij uiteindelijk de kans om de schouwburg te pachten. Gedurende 25 jaar leidde hij de schouwburg met passie en vakmanschap.
Nadat er eental jaren was geprocedeerd over de huur/pachtprijs van de Kring nam Jac het heft in eigen handen. Hij kocht een pand aan de Nispensestraat en opende daar de "Proeverij Caruso", waar hij ook ging wonen. Dit markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn ondernemersreis, waarbij hij zowel de schouwburg als de proeverij gedurende 10 jaar naast elkaar runde. Uiteindelijk richtte hij zich volledig op de proeverij, die later plaats maakte voor het huidige Cubanita, nadat Jac het pand verhuurde. Jac heeft een indrukwekkende nalatenschap achtergelaten in de horecawereld.

Het onverwachte pad van Jac naar raadslid
Het was eigenlijk toeval dat Jac raadslid werd. Hij koesterde altijd al interesse in politiek, en zijn café 't Wit Roosken was een bekende ontmoetingsplaats voor lokale politici. In de jaren 70 bestond de gemeenteraad uit een groot aantal ondernemers, die bij voorkeur 's middags wilden vergaderen. Dit was echter niet gunstig voor de werkende katholieken. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten: vergaderingen werden om en om gehouden, één keer per maand 's avonds en één keer per maand 's middags.
Toen er een vergadering op een middag plaatsvond, besloot Jac een kijkje te nemen. Hij kende al enkele mensen in de politiek. John Hertogh vroeg hem toen om op de kieslijst van de VVD te staan. Hoewel Jac aanvankelijk aangaf dat hij daar te druk voor was, stemde hij toch toe. Hij stond niet bovenaan, maar op plaats 13, in de veronderstelling dat hij toch geen raadslid zou worden.
Na de verkiezingsavond zouden ze bij Caruso samenkomen voor een drankje. Tot zijn verbazing kwamen zijn partijgenoten en feliciteerden hem bij aankomst met het behalen van een raadszetel. Jac kon het nauwelijks geloven, maar hij was verkozen met voorkeursstemmen.
Al 18 jaar lang is Jac raadslid, steeds opnieuw gekozen met voorkeursstemmen.

Tijd voor hobby's
Naast zijn politieke betrokkenheid heeft Jac tot zijn 35ste gevoetbald. Daarna is hij overgestapt op tennis en fietsen, maar alleen bij mooi weer. Tot op de dag van vandaag maakt hij nog steeds graag fietstochten naar Kruisland of andere plaatsen in de omgeving van Roosendaal. Bovendien is biljarten een favoriete bezigheid van Jac, iets wat hij op jonge leeftijd heeft geleerd. En elke maandagmiddag speelt hij een partijtje schaak.

Jac en zijn familie
Jac en zijn partner Lily wonen net buiten het bruisende centrum. Voorheen verbleef Jac zo'n 5 jaar midden in de drukte van de binnenstad, maar het constante lawaai begon zijn tol te eisen op hun nachtrust.
Het paar Jac en Lily deelt al meer dan 40 jaar lief en leed. Hoewel ze geen eigen kinderen hebben, hebben ze samen voor de drie neefjes van Lily gezorgd. Ze hadden zelfs een idyllisch huisje genaamd "De Bosfluiter" in Zeeland, waar ze regelmatig met de kinderen naartoe gingen. Lily, werkzaam in het onderwijs, genoot van haar lange zomervakantie, terwijl Jac als zelfstandig ondernemer fungeerde als horecadirecteur bij Schouwburg De Kring. Gedurende de zomermaanden was De Kring enkele weken gesloten, waardoor Jac en Lily volop konden genieten van quality time met de familie.
Nu, met de neefjes die zelf ook ouders zijn geworden, zijn Jac en Lily de trotse surrogaat-grootouders. Eén van de kinderen nodigde hen uit onder het mom van het nieuwe huis dat bijna gereed was. Tot hun verrassing sloten de andere twee kinderen zich ook aan. Jac kon niet anders dan het toeval achter deze bijeenkomst opmerken.
Tot zijn verbazing werd Jac echter niet degene die het woord voerde, maar werden zij verrast door een toespraak van de kinderen, die hun dankbaarheid uitspraken voor alles wat Jac en Lily voor hen hadden gedaan. Het hoogtepunt van de avond was de emotionele verrassing van een aangeboden vakantie in Zeeland, als blijk van waardering voor hun onvoorwaardelijke steun en liefde.

Collage Jac Wezenbeek