Thuis bij... Menno Nefs

Gepubliceerd op: 14 juni 2024 11:06

Menno Nefs


Een warm onthaal in hartje Roosendaal, waar ik op bezoek ben thuis bij Menno Nefs. Menno woont al bijna zijn hele leven in Roosendaal en voelt zich een echte Roosendaler.
Op vierjarige leeftijd verhuisde Menno naar Roosendaal en groeide op in de wijk Kortendijk, waar hij zijn basisschooltijd doorbracht op de Klimroos. Na de basisschool vervolgde hij zijn weg naar het Jan Tinbergen College, waar hij zijn VWO-diploma behaalde. Vol ambitie begon Menno aan de studie Rechten aan de Universiteit van Tilburg, waarvoor hij vanwege de reistijd naar Breda verhuisde. Maar het ideale beeld van de studie bleek niet te kloppen met zijn verwachtingen, en hij keerde terug naar zijn vertrouwde Roosendaal.
Vervolgens begon hij aan een deeltijdstudie Bedrijfskunde aan de Open Universiteit, gecombineerd met een baan als manager in de retailsector. Onlangs is Menno begonnen aan een Master Bestuurskunde, welke hij in 2025 hoopt af te ronden

Maatschappelijke betrokkenheid
Menno's maatschappelijke betrokkenheid begon al op jonge leeftijd. Parallel aan zijn professionele groei, was hij al vanaf zijn veertiende actief in de Jongerenraad van Roosendaal. Menno's gedrevenheid en leiderschapskwaliteiten werden snel herkend; eerst werd hij secretaris en op zijn zestiende werd hij voorzitter, een rol die hij tot zijn twintigste met enthousiasme vervulde. In totaal heeft hij zo'n zeven jaar bij de Jongerenraad gezeten.
De Jongerenraad werd voor Menno een leerschool in leiderschap en maatschappelijke betrokkenheid. Toen hij 21 was, sloot hij dit hoofdstuk af om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hij bleef actief als voorzitter van Stichting Bevrijdingsfestival Roosendaal, zat in het bestuur van Stichting 750 jaar Roosendaal en was lid van het Comité Herdenken en Vieren. Bij de organisatie van het Bevrijdingsfestival Roosendaal is Menno nog steeds betrokken. Voor zijn maatschappelijke betrokkenheid werd Menno onderscheiden met de Jongerenroos.

Politiek actief
Hoewel hij sinds zijn vijftiende al lid was van de VVD, koos hij ervoor om zijn politieke voorkeur niet actief uit te dragen tijdens zijn tijd bij de Jongerenraad, om zo iedere jongere te kunnen vertegenwoordigen. Na enkele jaren van stille betrokkenheid bij de VVD, kwam het moment van politieke daadkracht. In 2018 schreef Menno mee aan het verkiezingsprogramma, maar wees een plek op de kieslijst uiteindelijk nog af. Anderhalf jaar voor de verkiezingen van 2022 dook hij vol enthousiasme in de politieke arena. Menno werd onderdeel van de steunfractie en ging zich bezighouden met de verkiezingscampagne. Zijn inspanningen werden beloond met een plaats in de gemeenteraad, en na drie maanden werd hij unaniem gekozen tot fractievoorzitter, toen deze positie vrijkwam.
Menno's politieke carrière ontwikkelde zich razendsnel. Binnen korte tijd moest hij zich inwerken in complexe dossiers en belangrijke beleidsstukken, waaronder ook de Kadernota en Begroting. Gelukkig kon hij rekenen op de steun van ervaren fractiegenoten en zijn onvermoeibare inzet. Menno's politieke focus ligt op veiligheid, wonen en ruimtelijke ordening, gebieden waarin hij zijn fanatisme en gedrevenheid volledig kan benutten.
Naast zijn politieke werkzaamheden, werkt Menno als beleidsadviseur in het sociaal domein bij de gemeente Krimpen aan den IJssel, een positie die hij met grote verantwoordelijkheid combineert met zijn raadswerk in Roosendaal en het afronden van zijn master.
Zijn werkzaamheden vragen regelmatig offers, zoals het moeten afzeggen van afspraken met vrienden of recent zelfs een vakantie, maar de voldoening uit positieve reacties van inwoners en het behalen van gemeentelijke successen houdt hem gemotiveerd.
Privéleven en hobby's
Menno heeft een drukke agenda, maar vindt ontspanning bij zijn vriendin Linsey, die hij zo'n drie jaar geleden leerde kennen. Zij steunt hem volledig in al zijn bezigheden.

Hij geniet in zijn vrije tijd vooral van de bourgondische gezelligheid met zijn vriendin, familie en vrienden, en hoewel sporten vaak naar de achtergrond verdwijnt, probeert hij af en toe nog te padellen of te wandelen.
Reizen is een andere grote hobby van Menno. In zijn vakanties zoekt hij samen met zijn vriendin graag het avontuur op met verre reizen. Deze zomer staan Tanzania en Zanzibar, waaronder ook safari trips, op de planning. Daarnaast hebben ze ook een voorliefde gekregen voor het Caribisch gebied. Zo is het de bedoeling om dit najaar naar Bonaire en/of Curaçao te gaan. Ook is Menno een fervent liefhebber van wintersport, en staat hij ieder jaar op de piste (zolang het maar niet tijdens carnaval is).
Met zijn gedrevenheid en passie voor politiek wil Menno Nefs blijven bijdragen aan Roosendaal en haar dorpen. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe jonge mensen het verschil kunnen maken in hun eigen leefomgeving.

Menno collage