Thuis bij... Marco Schillemans

Gepubliceerd op: 11 september 2023 14:09

Marco Schillemans 2


Thuis bij...Marco Schillemans

Marco wil graag iets betekenen voor de medemens, hij is vrijwilliger in hart en nieren


Wie is Marco?
Marco zag het levenslicht in Roosendaal, in de wijk Westrand. Hij doorliep de basisschool op de Petrusschool in de Westrand, gevolgd door de Mariamavo. Vervolgens volgde hij de opleiding groen en management in Breda. Gedurende zijn leven heeft hij bijna in iedere wijk van Roosendaal gewoond. Zijn moeder en zus wonen nog steeds in Roosendaal.
Marco is getrouwd met Angelique en samen hebben zij 2 dochters (Sanne en Esmee). Zij wonen echter met 5 personen in Nispen. Marco en zijn vrouw zijn namelijk ook de mantelzorgers voor de vader van Angelique, die bij hun in een apart gedeelte van het huis woont.
Verder deelt het gezin hun leven met 2 hondjes en een volière vol kanaries.
Tijdens het bouwen van hun huis in Nispen, moest Marco een aantal uitdagingen overwinnen waaronder de ziekte van zijn jongste dochter, het overlijden van zijn vader en zijn eigen zware ziekte, die hem op het randje van overleven bracht. Deze ervaringen hebben hem emotioneler gemaakt en doen beseffen hoe belangrijk het is om te genieten van het leven met zijn gezin.
In zijn vrije tijd heeft Marco altijd vrijwilligerswerk gedaan, zoals bij het Bewonersplatform. Om maar enkele dingen te noemen: hij werd zelfs een paar weken van tevoren gevraagd om Prins Carnaval van Nispen te worden toen Nispen geen Prins had. Hij heeft deelgenomen aan de Roparun en is nog steeds actief bij tal van evenementen onder andere om het startschot te geven voor de Wielerronde in Nispen.

Wat was jouw drijfveer om raadslid te worden?
Marco is in Nispen gaan wonen en deed daarvoor al heel veel vrijwilligerswerk. Zijn vrijwilligerswerk begon al op jonge leeftijd, waarbij hij zich inzette voor het lokale radiostation in Roosendaal (Radio Stad Roosendaal). Naast het plaatjes draaien, deden ze naast programma's ook mensen interviewen over diverse activiteiten. En daar is hij mee doorgegaan. Ook buiten de studio werden interviews gehouden op locatie. Sinds 2019 kwam hij in Nispen terecht en ging daar wonen.
Hij werd gevraagd voor het bewonersplatform. Binnen het bewonersplatform richtte Marco zich op het opzetten van buurtpreventie. Hoewel dit in eerste instantie niet vlot verliep, besloten ze met 4 mensen te starten door gezamenlijk rondes te lopen. Nog steeds is het team Alert.
Later werd Marco getipt door wijkagent Dré van Roomen over het opzetten van WhatsApp-groepen, een initiatief dat eerder succesvol was geïmplementeerd in Ede. Geïnspireerd door dit idee, nam Marco het initiatief om !ALERT|Nispen op te zetten. Het blijkt de basis te zijn geweest voor de vele whatsapp groepen die later volgden op de zelfde basis, zelfs in België ging Marco er voor naar Brussel.
Gemotiveerd om nog meer te betekenen voor anderen, werd Marco benaderd door Charl Goossens, die hem vroeg om te overwegen om de politiek in te gaan. Hij startte als burgerraadslid bij de Roosendaalse Lijst en groeide vervolgens uit tot raadslid. Zijn belangrijkste drijfveer was om het verschil te maken en mensen te helpen. De leefbaarheid in stad en dorp staat hierin voorop, waarbij er altijd ruimte is voor verbetering. Via de politiek is dit een platform om deze verbeteringen te realiseren.

Hobby's
Naast zijn raadswerk is Marco werkzaam bij MidZuid in Oosterhout als businessunit-leider. MidZuid is een sociaal werkbedrijf. Maar ook maakt hij nog tijd voor zijn hobby's. Eén daarvan is autorallysport. Hij is in contact gekomen met deze hobby door zijn vrijwilligerswerk als presentator van een radiostation. Hij heeft zicht verdiept in deze tak van sport en heeft hiervoor een examen afgelegd. Hij slaagde in 1 keer. Nu bekend was dat Marco zijn licentie had, is hem gevraagd om als navigator deel te nemen. Via een routeboek, wat ze krijgen van de organisatie, moet men dan zijn weg volgen via aanwijzingen. Bij het navigeren wordt er gebruikgemaakt van speciale taal, vergelijkbaar met codes. Zonder enige ervaring heeft hij deelgenomen en had daarna meteen zijn hart verloren aan deze bijzondere hobby. Hij heeft gereden nationaal en internationaal voor Fiat en Nissan. Marco was bijna ieder weekend van huis. Ook bekende ritten zoals de nacht van Achtmaal en, in Duitsland, reed hij een ronde van het Wereld Kampioenschap Rally's, het WRC. Toen Marco vader zou worden van zijn eerste dochter is hij gestopt. Maar helemaal loslaten dat lukt Marco niet. Hij blijft de wedstrijden wel presenteren, maar ook andere evenementen in heel Nederland.
Daarnaast maakt Marco ook podcasts. Oa over de rallysport, dit doet hij samen met een Belgische navigator, waarin zij eens in de 4 weken het Wereldkampioenschap, het Belgisch en het Nederlands kampioenschap bespreken en daarnaast een eigen podcast waarbij hij mensen interviewt die hun sporen in de rallysport hebben verdiend. Ook heeft Marco een podcast gemaakt over de historie van Ut Zwaaigat, de veldkapel aan de Kerkweg en (natuurlijk) de Heerlijckheijd Nispen.

Marco Schillemans