Thuis bij.......Arwen van Gestel

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019 14:25

 

Kaaiman

Ik ben in Roosendaal geboren op wat toen nog de Veemarkt heette. Door de bouw van het EKP zijn we verhuisd naar de Dijken. Van daaruit toch weer terug naar het centrum. Via vrienden toch weer voor allerlei activiteiten op de Kaai terecht gekomen. Ben op de juiste plek geboren om een Kaaiman te zijn. Sinds december van afgelopen jaar woon ik samen met Laura in de Weihoek. Tot die tijd woonde ik aan de Vrouwemadestraat.


Werk

Na de Montessorischool – dat was een bewuste keuze van mijn moeder - en het Jan Tinbergen College ben ik naar het Zoomvliet (opleiding ambtenaar) gegaan.
Ik doe nu echter heel ander werk dan ik waarvoor ik ben opgeleid. Na het mbo ben ik direct begonnen bij Jan de Rijk Logistics. Ik werk daar nog steeds. Pas zelfs mijn 12 ½ jarig jubileum gehad.
Bij Jan de Rijk verzorg ik de inkoop van vaste vervoerders in binnen- en buitenland. Ik heb daarbij de meeste contacten binnen Europa. Die contacten door heel Europa, met name met de eigenaren van de vervoerders, zijn ontzettend leuk. Zij weten ook wat ze aan mij hebben. Als ik iets niet kan waarmaken, ga ik het niet beloven. Ik kan er wel mijn best voor doen.
In mijn werk moet ik snel handelen. Er wordt vandaag gebeld dat er morgen een vrachtwagen moet staan. Bij de gemeenteraad gaat alles veel langzamer. Wat dat betreft zit er een groot verschil tussen mijn werk bij De Rijk en het raadswerk. In de politiek wordt eerst alles onderzocht voordat er iets gebeurd. De kracht van de snelheid ontbreekt. Ik zou dat graag anders zien. Meer snelheid in het handelen zou een grote verbetering zijn.
Aan de andere kant is het schakelen tussen mijn dagelijkse werk en het werk als raadslid wel weer ontzettend leuk.

Fietsen

Sport in zijn algemeenheid maar fietsen in het bijzonder is een van mijn hobby's. De Draai van de Kaai heb ik me sinds 2001 ingezet. Van 2006 tot 2014 zat ik in het bestuur. Het kostte me echt wel 300 à 400 uur per jaar. Ik begon met veiligheid maar op het laatst deed ik eigenlijk van alles. In mijn laatste jaar hadden we de organisatie zo goed geregeld dat er geen toezicht meer nodig was van de gemeente. Alleen jaar op jaar koste het me te veel energie. Toen ben ik ermee gestopt als bestuurslid. Nu mag ik de reclames verzorgen als speaker, ook weer ontzettend leuk
Ik spring graag op de racefiets voor een trainingsrondje door Schijf, Rucphen Nispen, Wouwse Plantage, Essen enz. Soms ook wel eens verder weg bijvoorbeeld naar Antwerpen.
Twee keer heb ik de Mont Ventoux beklommen. Dit voor het goede doel, de COlSensation/KWF. Als je dan boven komt geeft dat een emotionele ontlading. Je deelt hoop met elkaar en je bent een steun voor de andere deelnemers.
Ik denk dat dit echt nodig is. Het is niet direct een oplossing voor de ziekte maar je helpt wel door samen geld in te zamelen voor onderzoek. Door het als samenleving zelf te doen laat je zien dat het je iets doet.

Sowieso is fietsen heel mooi om te doen. Dat je in 'de bus' midden in het landschap een berg ziet liggen en je je afvraagt hoe je daar tegenop gaat komen.

Carnaval

Vanuit de Stichting Carnaval organiseer ik sinds 2014 samen met een heel team het Priense Swaree. Dat is superleuk. Er komt veel bij kijken maar het zijn weer heel andere zaken dan waar je bij de Draai van de Kaai aan moet denken. Je moet zorgen dat het publiek vermaakt wordt.
Als voorbereiding op de organisatie gaan we regelmatig 'de hei' op. Dat is belangrijk om vooruit te kijken en nieuwe ideeën uit te werken. Een punt op de agenda van twee jaar geleden was de verkoop van de kaarten. De nacht voordat de kaartverkoop voor het Swaree startte, lagen mensen in de Parkeergarage te overnachten. Op de heidag hebben we met elkaar besloten dat we dat niet meer zouden doen, maar dat de kaarten voortaan via loting verkocht zouden worden. Iedereen heeft zo evenveel kans op een kaartje.


Raadslid


Raadslid zijn dat is eigenlijk ook wel een hobby die zeker 20 uur per week kost. De interesse voor politiek heb in van thuis uit mee gekregen. In 2006, op 19-jarige leeftijd was ik al campagne assistent. In 2010 campagneleider en daarna heb ik nog twee keer voor de VLP campagne gevoerd als lijsttrekker. Campagne voeren vind ik erg leuk ..

Als raadslid streef ik ernaar om naar de inwoners te luisteren. Ik ga ook bij mensen langs; zijn er problemen? Kan ik helpen het op te lossen?

Wat me op dit moment ook bezighoudt is de gezondheid van de inwoners in Roosendaal. Er zijn veel ouderen en ik denk dat we hun ervaringen nodig hebben om in te spelen op hun problemen. Een zinvolle invulling van de dag is voor deze mensen heel belangrijk. Mensen zijn toch minder energiek en vaak eenzaam. Ik denk dat we ze moeten meenemen in deze tijd. Dus digitale middelen, zodat ze bijvoorbeeld kunnen face-timen, vind ik best belangrijk. Het mooist is toch als ouderen gewoon thuis kunnen blijven wonen.
Als raadslid zou ik nog graag zien dat de begroting gewoon iedere dag wordt bijgesteld.
Ik ben voorstander van een bord in de publiekshal met daarop de stand van uitgaven en inkomsten van die dag. Er moet meer transparantie van de gemeente zijn en meer gericht op de burgers. Inwoners moeten mee kunnen beslissen. We moeten proberen de verschillen in de samenleving te overbruggen.

De samenleving 'platter' geworden. Onze premier loopt gewoon in een spijkerbroek door de winkelstraat in verkiezingstijd. Mensen zijn niet meer alleen hoog of laag opgeleid. Ze kunnen alles lezen. We hoeven ook niet meer alles uit ons hoofd te weten. Inwoners kunnen alles op internet vinden, dus we moeten ook alle informatie geven. Niks achterhouden.

Dus meer openheid maar ook meer snelheid. Zoals ik eerder al zei worden er vaak eerst onderzoeken uitgevoerd die maanden in beslag nemen voordat er iets gebeurd. Ik ben daar geen voorstander van. Alle voor en tegens zijn op internet te vinden, dus beslissingen hoeven niet zo lang te duren. Ik denk dat de burgers dat ook missen in de politiek. Je wilt iets wel of je wilt iets niet.
Ik heb nog volop plannen en ideeën. Ik ben nog helemaal niet van plan om te stoppen als raadslid. Het is niet mijn doel om wethouder te worden of in de landelijke politiek te gaan. Ik wil wel graag het verschil maken voor de inwoners van Roosendaal.