Duidingsdebat 21 maart

Gepubliceerd op: 16 maart 2022 14:03

Deze week - op 14, 15 en 16 maart 2022 - vinden in Roosendaal gemeenteraadsverkiezingen plaats. Tijdens de uitslagenavond op 16 maart is er een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag zal maandag 21 maart om 10.00 uur bekend worden gemaakt door de voorzitter van het Centraal Stembureau, de heer J.M. van Midden, onze burgemeester. Diezelfde avond nog komen de politieke partijen bij elkaar om samen stil te staan bij de uitslag van deze verkiezingen. Dit is een openbare bijeenkomst, waarbij u als kiezer vanzelfsprekend welkom bent.

Daarom nodig ik u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden nodig. Dat kan door een mailtje te sturen naar griffie@roosendaal.nl. U ontvangt dan nader bericht.

Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 21 maart 2022 in de Associate degrees Academie (Avans Hogeschool), Mill Hillplein 1 in Roosendaal. Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst zal ook live via Youtube te volgen zijn.

Na de verkiezingen gaan de partijen, die in de gemeenteraad zijn gekozen, onderzoeken wie er met elkaar een samenwerkingsverband (coalitie) willen vormen. Zo'n zoektocht wordt de informatiefase genoemd en wordt begeleid door een informateur. Was er in 2014 en 2018 nog een interne informateur vanuit de grootste partij, nu is gekozen voor een nieuwe en verfrissende aanpak. De partijen zijn in meerderheid overeengekomen om te gaan werken met 2 onafhankelijke informateurs. Dat zijn oud-burgemeester van Etten-Leur, mevrouw Heleen van Rijnbach en oud-wethouder van Breda, de heer Paul de Beer.

Deze bijeenkomst is in feite de start van de informatiefase. Het wordt een gevarieerde en interactieve avond. De lijsttrekkers van de politieke partijen gaan in op de verkiezingsuitslag en wat die voor hen betekent, waarbij ook "de zaal" wordt betrokken. De avond wordt afgesloten met een toelichting door informateur mevrouw Heleen van Rijnbach over hoe het genoemde duo het informatieproces gaat aanpakken.

Tot slot kijk ik er naar uit om u te ontmoeten op 21 maart en zie uw aanmelding met belangstelling tegemoet.

U kunt de bijeenkomst ook live (en achteraf) volgen via: https://youtu.be/3znPQNrch2o.

De secretaris van de gemeenteraad,

Esther van der Mark
Griffier